Wat is een sitemap?

Een sitemap is een pagina of bestand (vaak een XML bestand) die een lijst met alle pagina’s en URL’s van een website bevat en is eigenlijk een inhoudsopgave voor jouw website.

Er bestaan twee verschillende soorten, je kunt een maken voor de bezoekers van je website en een speciaal voor zoekmachines zoals Google en Bing (deze is ook niet zichtbaar voor bezoekers van je website).

Wanneer je er een maakt voor je bezoekers is het belangrijk dat deze overzichtelijk ingedeeld is, het liefst gesorteerd op volgorde van relevantie of op alfabetische volgorde en met een duidelijke onderscheiding tussen pagina’s en subpagina’s. Als jouw website minder dan 10 pagina’s heeft is het niet gebruikelijk om hier een pagina voor aan te maken.

Ook kun je een maken speciaal voor zoekmachine’s, dit is een XML-bestand (zie hier die van ons) dat over het algemeen sitemap.xml heet. Dit XML-bestand kun je vervolgens aanmelden bij google zodat zij deze kunnen gebruiken om nog sneller en makkelijker alle pagina’s van jouw website te indexeren wat op zijn beurt dus weer zorgt voor een betere positie op google.

En dan die van ons

En dan hier, voor de liefhebber, die van ons.

Berichten