Het einde van HTTP?

Het beveiligings team van Google Chrome heeft aangegeven dat ze vanaf begin januari 2017 willen beginnen met het markeren van niet beveiligde websites (websites die nog geen gebruik maken van HTTPS). De waarschuwing zal links van de adresbalk komen te staan om bezoekers er op te attenderen dat de website niet veilig is.

In het begin zal Google deze waarschuwing alleen weergeven wanneer een er gebruik word gemaakt van incognito modes maar later zal dit ook uitgebracht worden naar de gewone modes.

HTTPS is veiliger

Deze verandering in Chrome is om website-eigenaren “te dwingen” om een SSL-certificaat af te nemen en zo hun website te beveiligen. Volgens Google is het installeren van een SSL-certificaat “makkelijker en goedkoper dan ooit” en “haalt het het beste uit het internet”.

Google is niet het enige bedrijf dat de switch lijkt te maken, eerder dit jaar maakte Apple al bekend dat het app-ontwikkelaars wil verplichten om gebruik te maken van HTTPS bij hun apps.

Hoe ziet het er uit?

Vanaf Januari 2017 zal de wijziging doorgevoerd worden, eerst zal het er nog zo uit komen te zien:

Google Chrome gaat waarschuwen voor onveilige websites

Maar de bedoeling is dat in de loop van het jaar de melding er zo uit komt te zien:

Google Chrome gaat waarschuwen voor onveilige websites

Chrome is de eerste browser die deze verandering doorvoert maar het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat andere browsers het voorbeeld zullen gaan volgen.

Groot SEO voordeel

Behalve dat de melding bezoekers afschrikt waardoor de kans dat zij lang op jouw website blijven kleiner word, heeft het gebruik van een SSL-certificaat ook een zeer groot SEO voordeel. Zowel Google als Bing verkiezen een website die gebruik maakt van het HTTPS protocol boven een website die hier geen gebruik van maakt. Het aanschaffen van een certificaat geeft jouw website dus een grote seo-boost zonder dat je wat hoeft te veranderen aan je website.