Een beveiligde HTTPS verbinding, wat is het en wanneer is het verplicht?

Wat is een HTTPS-verbinding?

Een HTTPS verbinding is een protocol om verbinding te maken met een website de beveiligd is met een SSL certificaat. Een SSL certificaat is een extra versleuteling van gegevens (zoals inlog- en betaalgegevens) tussen de website en de webserver. Bezoekers van de website zullen in hun browser ook een groen slotje en de letters HTTPS te zien krijgen wanneer een website correct beveiligd is met een SSL certificaat.

Maar is SSL / HTTPS verplicht of niet?

De Wet bescherming persoonsgegevens Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verplicht iedere website om persoonsgegevens te beveiligen. Dit houd dus in dat wanneer jij mensen laat aanmelden voor bijvoorbeel een nieuwsbrief of een account via jouw website, of wanneer je een contact formulier op je site hebt staan moet jij er alles aan doen om dit voldoende beveiligen. Dus ben je verplicht gebruik te maken van een SSL certificaat.

Dit geldt dus automatisch voor alle webshops.

Het college bescherming persoonsgegevens (cbp) ziet er op toe dat deze wetgeving wordt nageleefd. En kan boetes tot wel €4.500,- uitdelen als de wet niet wordt nageleefd.

Er word actief gecontroleerd op het naleven van de regels in de AVG-wet en deze boetes kunnen varieren tussen de 4% van de jaaromzet en 20.000.000. Deze boetes zijn dus niet bepaald mild.

Extra veilig met SSL

Beveilig persoonsgegevens die je verwerkt op je website altijd doormiddel van SSL, zo wek je vertrouwen en voorkom je hoge boetes.

Maar er zijn ook grote voordelen aan HTTPS

HTTPS brengt ook enkele voordelen met zich mee, zo zijn bezoekers sneller geneigd wat bij jou te kopen als jouw website gebruik maakt van HTTPS omdat dit een extra gevoel van veiligheid geeft. Ook is HTTPS sneller dan HTTP, HTTPS maakt namelijk gebruik van een nieuw protocol wat een website sneller (kan) maken! En ook zeer belangrijk, Google geeft voorkeur aan website’s met HTTPS wat dus inhoud dat het super goed voor SEO is!

Lees ook: Is jouw bedrijf klaar voor de nieuwe AVG wet?