7 manieren om phishing te herkennen
Phishing is zeer vervelend, hackers proberen via een e-mail bij jou gegevens te komen en dit doen ze vaak door een e-mail te versturen namens een bedrijf dat jij vertrouwd. Je krijgt bijvoorbeeld een mailtje van je bank dat je wachtwoord veranderd moet worden en dat kan je doen via deze link, jij vult in goed vertrouwen je oude wachtwoord in want dit is nodig om je wachtwoord te veranderen, en bam! de hackers hebben je gegevens. Het is dus belangrijk dat jij phishing herkent en weet wat je er tegen kunt doen.
Hoe herken ik een phishing e-mail?
Een phishing mailtje is vaak moeilijk van echt te onderscheiden, maar er zijn vaak wel een aantal manieren om ze te onderscheiden van echt. Daarom hier een aantal tips.
1. Controleer de afzender
Controleer altijd eerste de afzender dit ligt misschien voor de hand maar word toch gauw over het hoofd gezien, de meeste phishing berichten die verstuurd worden hebben e-mailadres wat echt nergens op slaat. Wanneer jij bijvoorbeeld een mailtje van je bank krijgt die verzonden is met het e-mailadres viagra_cialis26@pharma.ca dan weet je meteen al dat dit dus geen echte mail is. Let wel op: het e-mailadres verraad niet altijd dat het nep is, soms kan je ook een mailtje krijgen van bijvoorbeeld tom@rabobank.nl.
2. Zitten er spelfouten in?
Hackers zullen waarschijnlijk mensen die nooit echt opgelet hebben bij Nederlandse les want veel phishing mailtjes staan vol met spelfouten.
3. Zit er een bestand bijgevoegd?
Kijk uit met bijgevoegde bestanden, als je een e-mail niet helemaal vertrouwd blijf dan al helemaal af van het bestand, dit is de ideale manier om jouw pc binnen te komen!
4. Word er om persoonlijke informatie gevraagd?
Deze heb je waarschijnlijk al eerder gehoord, maar dit is nou eenmaal ook een belangrijke. Jouw bank (of van wie je het mailtje ook krijgt) zal nooit maar dan ook nooit om jouw persoonlijke gegevens vragen.
5. Controleer de linkjes
Wanneer er een linkje in de e-mail staat kan deze overal naar toe linken, ook al staat er www.rabobank.nl kan hij bijvoorbeeld best naar www.ikgajecomputerhacken.nl linken, ga simpelweg even met je muis op het linkje staan, er zal dan een blok verschijnen met de daadwerkelijke link.
6. Het logo
Laatst kreeg ik een bericht binnen van Google, het kostte mij 2 seconden om te zien dat dit een nep mailtje was. Hoe? Het logo was nog het oude logo, ongeveer een jaar terug heeft Google een nieuw logo ontworpen maar deze e-mail gebruikte nog het logo van daarvoor, dit zal Google zelf niet doen!
Oke deze tip is misschien iets lastiger als je niet alle logo’s uit je hoofd weet, en het gaat ook niet altijd op natuurlijk, maar toch meld ik hem wel even 🙂
7. De aanhef
‘Beste klant’ of ‘Geachte heer / mevrouw’. Begint de e-mail met zo’n aanhef in plaats van met jouw naam? Of staat er helemaal geen aanhef? Pas dan op, dit is geen goed teken. Bedrijven waarbij jij klant bent, weten vaak wel of jij een mevrouw of meneer bent en zullen je vaak ook bij naam benoemen.
Meer lezen om hoe je phishing kan voorkomen? Lees dan hier ons blogbericht met 5 tips om phishing te voorkomen.